čtvrtek 8. prosince 2011

Francouzský hruškový koláč (Tarte aux poires)

Vánoce, Vánoce, přicházíme...

Dneska se to potvrdilo. Zima je tady…. Jak se to pozná? Člověk si nemusí brát brusle, aby klouzal, může volit sáňky za účelem dopravy, protože jízda autem se stává adrenalinovou jízdou a hlavně se při pohledu na bílou pokrývku neubrání pobrukování „Já sním o Vánocích bílých“…. Možná i proto se pečení  hruškovooříškového tartu zvrhlo v pečení hruškooříškového vánočního tartu a nakonec to nedopadlo úplně špatně…. Trochu jsme si přihřály vánoční polívčičku posloucháním vánočních songů a zjistily jsme, že Last Christmas se neoposlouchá ani při 15tém poslechu a po vyndání z trouby jsme měly nefalšovanou vánoční radost. A protože se slovo vánoční v tomhle prvním příspěvku objevilo víckrát než se hodí (i když kdy jindy než v čase předvánočním??), hurá na tart.

Francouzský hruškový koláč (Tarte aux poires)

na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
špetka soli
voda dle potřeby (přibl. 6 lžic)

náplň:
115 g másla
110 g třtinového cukru
1 vejce
110 g namletých lískových oříšků
1 lžička kukuřičného škrobu
4 hrušky

A jak na to?

Nejdříve jsme si připravily máslové těsto, tzv. pate brisé. Hladkou mouku si vysypeme na pracovní plochu a přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a špetku soli. Postupným propracováváním vznikne směs podobná drobence. Ve směsi vytvoříme uprostřed jamku, do které přidáme vodu, a postupně přidáváme směs, která je okolo. Zpracováváme, dokud nám nevznikne konzistentní těsto. Těsto se nesmí zpracovávat příliš dlouho, aby se tzv. nepřepracovalo, nebylo by pak tak křehké. Těsto uložíme na min. 30 min do ledničky.

Odpočinuté těsto rozválíme (jde to trochu hůř, tak se nelekejte)a přeneseme do koláčové formy. (Nejlépe se nám osvědčilo namotání těsta na váleček a přenesení, možná to zní jako samozřejmost, ale nám to dost pomohlo :-))

Ze zbylého těsta vykrájíme libovolné tvary (hvězdičky se vánočně nabízely :-)) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 8 minut.

Příprava náplně:

Ušleháme máslo s cukrem, dokud nezískáme světlou pěnu, přidáme vejce a promícháme. Nakonec přidáme zbytek surovin, promícháme a rozprostřeme směs rovnoměrně po těstě. Nakrájené hrušky umístíme na náplň a dáme péct na 30 - 40 min na 180 °C.

Teď už zbývá jen ozdobit hvězdičkami a moučkovým cukrem.


Naše poznámky:

Tart celkově není náročný, trochu vás možná poškádlí rozvalování těsta, ale za tu výbornou chuť lískových oříšků v kombinaci hruškou to určitě stojí!









Žádné komentáře:

Okomentovat