čtvrtek 2. dubna 2015

Citronový chlebíček podle Pierra Herme

Na poslední chvíli velikonoční beránek. Ale to není obyčejný beránek! Tohle je kouzelný beránek.. Ne, to lžu.. Ale je svěží, vláčný a hrozně dobrý. A kdo nemá rád Velikonoce nebo beránky, upeče si ho do klasické formy na sladké chlebíčky, protože recept je původně přesně do této formy. Recept je rychlý a nenáročný, tak šup šup, ještě ho stihnete.

Recept je z knihy Desserts od Pierra Herme

Na 2 chlebíčkové formy nebo 1 většího beránka


400 g cukru krystalu (Pierre promine, ale dala jsem jen 250 g a sladký je akorát, záleží na vaší preferenci)
375 g hladké mouky
190 g zakysané smetany nebo creme fraiche pokojové teploty
135 g rozpuštěného a zchlazeného másla
6 vajec pokojové teploty
kůra ze tří chemicky neošetřených citronů 3,5 lžíce bílého rumu, pro verzi bez alkoholu nahradíme citr. šťávou
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Na glazuru použijeme citronovou marmeládu


Troubu si předehřejeme na 180  stupňů a formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Krystalový cukr ve formě prsty smícháme s citronovou kůrou a mícháme, dokud nalm cukr nenavlhne a kůra se intenzivně nerozvoní. Přendáme do mísy, přidáme vejce a šleháme, dokud nám nevznikne nadýchaná světlá hmota. (Směs dost nabude na objemu). Když je směs ušlehaná, přidáme špetku soli, rum a zakysanou smetanu. Vmícháme.
Mouku přesyjeme společně s práškem do pečiva do jiné mísy a na třikrát přisypeme do vaječné směsi. Opatrně vmícháme, dáváme pozor, abychom těsto nepřemíchali. Nakonec vmícháme máslo.
Těsto ihned nalejeme do formy a dalme péct. Recept uvádí 50-55 minut, já jsem měla upečeno už po 30 minutách, tak raději po 30 minutách kontrolujte. Pokud vpíchneme špejli a vyndáme ji čistou, máme hotovo. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Poté potřeme citronovou marmeládou, kterou před potírám zahřejeme v hrnci. (Beránka jsem nepotírala marmeládou, aby nebyl lesklý, potřela jsem ho svařenou vodou s cukrem a citronovou šťávou 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku vody, šťáva z 1 citronu - cukr s vodou svaříme a nakonec přidáme šťávu)

Žádné komentáře:

Okomentovat