čtvrtek 16. dubna 2015

Marinovaný losos s kaviárem z červené řepy

24 hodin marinovaný losos, kaviár z červené řepy, který se vyrábí zajímavým způsobem, cream cheese a máslová drobenka. Přiznávám, že kaviár je trochu pracnější, ale je to něco, s čím se tolik nesetkáte a vizuálním pojetím určitě překvapíte. Až nebudete vědět, co zajímavého připravit na party, mohl by tento losos být ta správná volba.
Co všechno budeme potřebovat?



Marinovaný losos
steak z lososa
sůl a cukr stejné množství jako váha lososa
lžička mleté papriky

V míse smícháme sůl s cukrem a paprikou. Do jiné nádoby nasypeme část směsi, položíme na ni lososa a zasypeme zbytkem. Necháme v lednici marinovat 24 hodin. Marinovaného lososa zbavíme kůže a nakrájíme na kostky o velikosti 2 cm. V míse smícháme s malým množstvím olivového oleje. Dáme stranou.

Těsto
125 g mouky
63 g másla
3g soli
25 g mléka
4 g sladu

V misce smícháme mouku, sůl, máslo a vytvoříme drobenku. V jiné míse smícháme mléko se sladem a přilejeme k drobence. Vypracujeme těsto, zabalíme do folie a dáme do lednice na dvě hodiny. Troubu si rozpálíme na 175 °C, těsto vyndáme z lednice, vyválíme na pečící papír (těsto můžeme nakrájet na obdélníky, a co nepoužijeme sníme jako slané sušenky) a dáme péct přibližně na 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a polovinu z těsta buď rozmixujeme, pokud budeme aranžovat na talíř, nebo můžeme ponechat jako obdélníčky a jídlo servírovat na nich.

Cream cheese
100g cream cheese (Philadelphia nebo podobný typ sýra)
lžička dijonské hořčice

Obě ingredience smícháme v misce a uložíme do lednice.

Kaviár z červené řepy
150g pyré z červené uvařené řepy
50 g vody
3 g agaru (želatina - k dostání ve zdravé výživě)
slunečnicový olej

Do misky nalejeme slunečnicový olej a dáme do mrazáku, kde ho necháme vychladit na 5 stupňů. Uvařenou řepu vymixujeme na hladké pyré, které smícháme s vodou, ještě jednou promixujeme tyčovým mixérem a dáme vařit. Jakmile se směs zahřeje, vmícháme agar. Pokračujeme v míchání a přivedeme k varu. Odstraníme z tepla.

Z mrazáku vyndáme mísu s olejem, stříkačku si naplníme řepným pyré a pomalu ho kapeme do studeného oleje, kde se nám rovnou formují malé kuličky. Kuličky z oleje vyndáme lžičkou nebo přeceděním přes sítko. Uložíme do ledničky do použití.

Sestavení
Buď můžeme část těsta rozmixovat a naaranžovat na talíř, poskládat kolem kostky lososa a krém s řepným kaviárem, nebo poskládat na sušenkové obdélníky.




Žádné komentáře:

Okomentovat