úterý 5. května 2015

Hráškovo-porková polévka podle Yotama Ottolenghiho

Chuťově vyladěná polévka, která patří k jaru, minimálně barvou. Pórek se nechává společně s řapíkatým celerem 20 minut pomalu restovat, aby vynikly jeho sladké tóny a k dokonalosti se přidá hrášek. Doporučuji vyzkoušet i bazalkový olej, který vám v lednici určitě pár dní vydrží a vynikající bude třeba s domácími těstovinami.
Na Ottolenghiho jednoduchá záležitost se surovinami, které lehko seženete. Za jaro venku i na talíři!



Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
20 g másla
3 pórky nakrájené nadrobno
4 šalotky, oloupané a nakrájené najemno
2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené najemno
2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného nadrobno
2 bobkové listy
sůl a bílý pepř
800 g vyloupaného hrášku
1 l vody
4 lžičky crème fraîche při servírování

Na bazalkový olej
2 svazky bazalky, potřebovat budeme pouze listy
½ stroužku česneku
100 ml olivového oleje
špetka soli a pepře

Nejprve si připravíme bazalkový olej. Listy bazalky, česnek, trochu soli a pepře dáme do sekáčku, přidáme olej a vymixujeme, dokud směs nezíská konzistenci pyré. Olej můžeme v lednici uchovávat několik dní.

Ve velkém hrnci rozehřejte olej a máslo, přidáme pórek, šalotku, česnek, celer, bobkový list, trochu soli a bílý pepř.  Restujeme, za občasného mícháni, na mírném ohni po dobu 20 minut. Zelenina by nám neměla zlátnout, pokud mění barvu, stáhneme oheň na nižší stupeň.

Po 20 minutách přidáme hrášek a vodu, přivedeme k mírnému varu a vaříme po dobu pěti minut. Sundáme z tepla, vyndáme bobkové listy a tyčovým mixérem vymixujeme polévku na jemné pyré. Pyré přecedíme přes síto a lžící důkladně vymícháváme, dokud nám v sítu nezbydou jen suché zbytky zeleniny.

Polévku přihřejeme a dochutíme solí a pepřem. Servírujeme s trochou bazalkového oleje a lžičkou crème fraîche.

Žádné komentáře:

Okomentovat