pondělí 21. září 2015

Francouzský jablečný koláč - tartelettes aux pommes

Podzim nabízí spoustu chutí a jedna z těch výraznějších je jablečná. Pátrala jsem po receptu na jablečný koláč, který by se zařadil mezi naše domácí stálice. A našla jsem ho! Krásně šťavnatý díky jablečnému pyré s těstem chutnajícím jemně po másle. Vyzkoušený vícekrát a vždy s úspěchem. Určitě i vy máte ten váš recept na domácí jablečný koláč, ale až budete mít někdy chuť na změnu, tarte aux pommes by mohl být ta správná volba.




Budeme potřebovat:
množství na formu o průměru 22 cm nebo na 6x8 cm formu (na fotografii)


Jablečné pyré
7 větších jablek
60 gramů krystalového cukru
Šťáva z 1/2 citronu
Semínka z 1/2 vanilkového lusku


Jablka nakrájíme na kostičky a dáme podusit do hrnce společně s cukrem, semínky z vanilky, prázdným vanilkovým luskem a šťávou z citronu. Když jsou jablka měkká, odstraníme vanilkový lusk, jablka rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Pyré můžeme udělat i den předem, chuť vanilky tak ještě lépe vynikne.


Těsto
200 g hladké mouky
100 g studeného másla
50 g moučkového cukru
25 g mandlové mouky (mletých mandlí)
2 g soli
40 g vejce
1g mleté skořice


Na pracovní ploše smícháme sypké ingredience, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a vytvoříme drobenku. Poté přidáme vejce, zapracujeme a když začíná těsto držet pohromadě, zabalíme do folie a dáme na minimálně 2 hodiny vychladit do lednice. S těstem pracujeme rychle, aby se máslo nezahřívalo a těsto nebylo po upečení tvrdé. Po uplynutí doby vyndáme těsto z lednice a těsto rozválíme mezi dvěma listy pečícího papíru. Rozválené těsto vložíme do formy a vytvarujeme dle formy. Formu s těstem vložíme ještě na 30 minut odpočinout do lednice. Rozpálíme si troubu na 175°C.

Sestavení koláče
Těsto
Jablečné pyré
4 větší jablka
meruňková marmeláda


Jablka oloupeme, přepůlíme, vykrojíme ohryzek a nakrájíme na tenké plátky. Formu s těstem si vyndáme z lednice a přelijeme na něj vychladlé jablečné pyré, které by mělo zaplňovat formu do dvou třetin. Nakrájená jablka vyskládáme na pyré. Jablka je možné poskládat různě, inspirovat se můžeme například na této fotografii.


Takto připravený koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 35 minut. Po upečení vyndáme koláč z trouby, rozehřejeme meruňkovou marmeládu a jablka navrchu opatrně potřeme marmeládou. Koláč necháme vychladit a podáváme v pokojové teplotě.


1 komentář: