neděle 20. září 2015

Toastový chléb

Pokud máte pocit, že kdyby se seznam složení kupovaného toastového chleba zkrátil na polovinu, byl by pořád příliš dlouhý, je tohle recept přesně pro vás. Málo práce, spoustu zábavy. Tenhle recept jsem objevila na skvělém blogu kublanka.cz, a protože se osvědčil, s malinkatými změnami, ho interpretuji dál. Co bych ještě k tomuto chlebu dodala, že je krásně vláčný, a pod skleněným poklopem vydržel krásně vláčný i druhý den. Pokud vás zajímá, jak je to s ním další dny, neporadím vám, protože tak dlouho se u nás neohřál.



Co budete potřebovat:
500 g hladké mouky
7 g instatního droždí
30 g rozpuštěného a vychladlého másla
300 ml vlažné vody
10 g soli
1 vejce na potření
původní recept počítá s formou 30x11x7, tu jsem bohužel doma neměla, použila jsem 24x16x7
a vyšel hezky

Nejprve si vymažeme formu olejem.
Všechny sypké suroviny prosejeme a dobře promícháme. Vzniklou směs vysypeme do zadělávací mísy a doprostřed uděláme důlek. Do důlku nalejeme vodu a máslo a robotem necháme vypracovat hladké těsto. Těsto můžeme vypracovat ručně, ale počítáme s tím, že to bude trvat trochu déle.
Pokud jsme nechali pracovat robot za nás, po vypracování vyklopíme těsto z mísy, ručně ještě prohněteme, vytvarujeme kouli a vrátíme do mísy. Necháme vykynout do dvojnásobné velikosti (u mě to trvalo ca 35 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme na 8 přibližně stejně velkých částí. Každou vytvarujeme do koule a umístíme vedle sebe do olejem vymazané formy. Jednotlivé části se sebe dotýkají, při kynutí se téměř prolnou.
Necháme přikryté kynout do dvojnásobné velikosti (přibližně 1 hodinu). Troubu předehřejeme na 230°C.  Po vykynutí potřeme těsto rozšlehaným vejcem a dáme do trouby. Pečeme 15 minut na 230°C, po uplynutí doby stáhneme teplotu na 200°C a pečeme dalších 20 minut dozlatova.
Chléb po upečení ihned vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.



Žádné komentáře:

Okomentovat