pondělí 19. ledna 2015

Vejce Benedikt


Vejce Benedikt si prý v hotelu Waldorf objednal Lemuel Benedict v roce 1984 jako lék na kocovinu. Tak pokud vás taková věc jako kocovina, potká, vyzkoušejte ho. Anebo se jednoduše rozmazlete při víkendové snídani. Potřebujete k tomu žemli, kus ciabatty nebo toastu, dobrou šunku, ztracené vejce a holandskou omáčku. Jak na to?




Vejce Benedikt
na 4 porce


4 krajíčky ciabatty nebo toastového chleba
4 plátky kvalitní šunky


Holandská omáčka
2 žloutky
125 g přepuštěného másla
1 lžíce vody
1 lžička vinného octa
šťáva z ½ citronu
špetka pepře, sůl na dochucení


Připravíme si vodní lázeň. Žloutky, víno, vodu a špetku pepře dáme do ohnivzdorné misky a ve vodní lázni mícháme, dokud směs nezhoustne. Trvat nám to bude tři až pět minut. Mísa se směsí se nesmí dotýkat vody a voda se musí vařit jen lehce, abychom se nedopracovali k míchaným vajíčkům.
Poté, co žloutky zhoustnou, sundáme misku z vodní lázně, malým pramínkem přiléváme máslo a stále mícháme. Nakonec přidáme šťávu z citronu, pepř a sůl dle chuti.


Přepuštěné máslo
Máslo nakrájíme na kostky a dáme na mírný oheň zahřívat do menšího hrnce, zahříváme cca šest až osm minut. Na povrchu se nám začne tvořit bílá pěna, kterou lžící odebíráme. Postupně bude pěna ubývat, až zbude jen krásná zlatá tekutina bez pěny. Máslo přefiltrujeme přes plátno nebo utěrku a uchováváme v uzavřené nádobě v lednici.


Ztracená vejce
4 vejce
Do velkého hrnce dáme vařit vodu se dvěma lžícemi octa. Pokud se voda klokotem vaří, stáhneme plamen, aby se voda vařila jen lehce. Vejce si vyklepneme do naběračky, mícháním vody lžící vytvoříme vír  a do víru vlijeme opatrně vajíčko. Vajíčko necháme vařit stále na mírném ohni 3-4 minuty, poté ho vyndáme děrovanou naběračkou a podáváme. Každé vejce vaříme zvlášť.


Pokud máme všechny složky připravené, můžeme vejce Benedikt poskládat. Na toast, žemli nebo kousek ciabatty nalijeme malinké množství omáčky, překryjeme šunkou, na šunku umístíme ztracené vejce a zalijeme bohatě omáčkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat