úterý 17. února 2015

Momofuku Milk Bar Carrot cake - Mrkvový dort

Pan Cuketka u nás proslavil bochánky plněné bůčkem připravované podle Momofuku kuchařky Davida Changa. Kdo je ochutnal, ví, že Momofuku je ten správný směr. A když jsem zjistila, že existuje kuchařka sladkého - Momofuku Milk Bar, kterou napsala Christina Tosi, věděla jsem, že určitě musím něco z ní zkusit. A pak jsem měla udělat dort, mrkvový nebo cheesecake. A v téhle kuchařce je recept na dort, který splňuje obě podmínky naráz. Dort se skládá z pěti složek, což zní děsivě, ale rozdělila jsem si to do pěti dní, takže mě stál každý den jen pár minut práce. Pokud chcete zkusit něco nového, je tenhle dort to pravé mrkvové.


Tekutý cheesecake
225 g krémového sýru (philadephia atd.)
150 g krystalového cukr (použila jsem jen 80 g, 150 g mi přišlo na množství moc)
6 g kukuřičného škrobu
2 g košer soli
25 g plnotučné mléko
1 velké vejce


Předehřejeme si troubu na 150°C. Do mísy dáme sýr a 2 minuty ho promícháváme na nízkou rychlost, přidáme cukr a promícháváme dál, dokud není cukr úplně rozmíchán. V jiné míse promícháme vejce se škrobem, solí a mlékem. Sýr promícháváma na nízké otáčky a pomalu vléváme vaječnou směs. Mícháme, dokud se vše důkladně nespojí. Šleháme dál, dokud nám nevznikne hladká směs.
Plech velikosti 15 x 15 cm (použila jsem formu na dort o průměru 20 cm) vyložíme pečícím papírem, nalejeme směs na plech a pečeme 15 minut. Cheesecake by měl být na okrajích pevnější a třást se ve středu. Pokud se třese celý, pečeme dalších 5 minut, zkontrolujeme a pokud je stále celý třaslavý, kontrolujeme v pěti minutových intervalech. Pokud cheesecake začne hnědnout, vyndáme okamžitě. Necháme úplně vychladnout. Cheesecake můžeme uchovávat v lednici až 1 týden ve vzduchotěsné nádobě.


Mléčná drobenka
(budeme potřebovat jen 1/2 z níže uvedeného množství)
40 g sušeného mléka
40 g hladké mouky
12 g kukuřičného škrobu
25 g krystalového cukru
2 g   košer soli (použila jsem normální)
55 g rozpuštěného másla
20 g sušeného mléka
90 g bílá čokoláda


Troubu si předehřejem na 120°C. Ve středně velké míse smícháme sušené mléko, mouku, kukuřičný škrob, cukr a sůl. Rukama směs promícháme, přidáme rozpuštěné máslo a mícháme, dokud směs nezačne tvořit hrudky.
Směs přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 20 minut. Vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout.
Hrudky, které jsou větší než ca 1 cm rozdrobíme na menší, přendáme do mísy a přidáme 20 g sušeného mléka. Promícháme, dokud není mléko rovnoměrně rozmělněné do drobenky.
Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, přelejeme na drobenku a rukou směs promícháme. Každých 5 minut promícháme, dokud čokoláda neztvrdne a drobenka přestane být lepkavá.
Drobenka může být uložena ve vzduchotěsné nádobě v ledničce nebo mrazáku až 1 měsíc.


Mrkvový dort
115 g másla pokojové teploty
120 g hnědého cukru (použila jsem jen těchto 120 g hnědého cukru, dalších 100 g níže už ne)
100 g krystalového cukru
2 velké vejce
40 g hroznového oleje (prodávají ve zdravé výživě)
200 g hladké mouky
4 g prášku do pečiva
1,5 g  jedlé sody
1,5 g mleté skořice
5 g košer soli
225 g nastrouhané oloupané mrkve (asi 2-3 střední mrkve)


Troubu si předehřejeme na 175°C.V míse šleháme máslo s cukrem 2-3 minuty, dokud nám nevznikne nadýchaná pěna. Postupně přidáme vejce a mícháme dál na střední rychlost. Snížíme otáčky na minimum a pomalu přiléváme olej. Opět zvýšíme rychlost a šleháme dalších 4-6 minut, dokud nám směs nezbělá.
Snížíme opět rychlost na minimum, přisypeme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl a promícháme krátce, jen aby se nám vše spojilo. Vyjmeme mísu z mixéru, přidáme mrkev a stěrkou vpřekládáme do těsta.
Plech o velikosti 23 x 33 cm vyložíme pečícím papírem, přendáme těsto a pečeme 25-30 minut. Špejlí vyzkoušíme propečenost - pokud vyndáme špejli a zůstává na ní těsto, pečeme tak dlouho, dokud nebude špejle po vyndání suchá. (Z obdélníku se po upečení vykrajují dvě 15 cm kola a ze zbytků se vyplní spodek formy, sama plech této velikosti nemám, pekla jsem těsto normálně v kulaté 15 cm formě. Jedná se o těžší těsto, dort jsem měla nižší, než pokud by se pekl v obdélníkové formě.)
Upečený korpus necháme vychladnout, zabalíme do potravinářské folie a v lednice můžeme uchovat až 5 dní.


Grahamová poleva
1/2 grahamové drobenky (recept viz níže)
85 g plnotučného mléka
2 g košer soli
85 g másla pokojové teploty
15 g světle hnědého cukru
10 g krystalového cukru
0,5 g mleté skořice
0,5 g košer soli


V mixéru smícháme grahamovou drobenku, mléko a sůl. Mixujeme zcela do hladka 1 - 3 minuty v závislosti výkonu mixéru. Do mísy dáme máslo, cukr, skořici a sůl a mícháme, dokud nám nevznikne nadýchaná směs přibližně 2- 3 minuty. Snížíme rychlost a pomalu přiléváme směs z mixéru. Po 1 minutě zvýšíme rychlost míchání a mícháme další 2 minuty. Pokud není směs hladká, mícháme ještě další minutu. Použijeme okamžitě nebo uchováváme v lednici ve vzduchotěsné nádobě 1 týden.


Grahamová drobenka
(budeme potřebovat 1/2 z niže uvedeného množství)
190 g grahamové drobenky
20 g sušeného mléka
25 g krystalového cukru
3 g košer soli
55 g másla
55 g smetany


Ve středně velké míse smícháme rukama rozdrcené grahamové sušenky, sušené mléko, cukr a sůl. V jiné míse smícháme máslo se smetanou, přidáme suché přísady a promícháme. Že je směs dobře promíchaná poznáme tak, že pokud ji stiskneme, drží tvar. Pokud je směs příliš suchá, přidáme dalších 14 - 25 gramů rozpuštěného másla a promícháme.


Použijeme okamžitě, nebo uchováme ve vzduchotěsné nádobě po dobu 1 týdne při pokojové teplotě nebo 1 měsíc v lednici nebo mrazáku.


Sestavení dortu
1 x mrkvový korpus
plnotučné mléko
1 x tekutý cheesecake
1/2 mléčné drobenku z množství uvedeného výše
1 x grahamová poleva
1 x forma na dort o průměru 18 cm
2 x folie 8 cm široká, 50 cm dlouhá - na obložení stran formy - folie by měla být pevnější, dort je vysoký, měla by ho udržet tam, kde už forma nedosahuje


Připravíme si formu na dort, vyložíme ji první folií, která nám výškou přesahuje formu.
Pod formu umístíme pečící papír, či potravinářskou folii.
Z mrkvového obdélníku vyřízneme 2 kruhy o průměru 15 cm, zbytky korpusu vyplníme spodek formy. Nebojíme se, že to nebude vypadat hezky, korpus se mlékem a krémy spojí a nebude poznat, že jsme korpus spojili.
(pokud použijeme už na pečení kulatou formu na dort, rozkrojíme korpus na 3 části, dále postupujeme stejně).
První vrstvu korpusu pomažeme lehce mlékem a rozprostřeme na něj jednu polovinu tekutého cheesecaku. Posypeme 1/3 mléčné drobenky a na tu rozprostřeme 1/3 grahamové polevy (nejde to úplně lehce, ale pomocí stěrky se mi podařilo polevu rozprostřít, to co nerozprostřeme my, udělá za nás položení další vrstvy korpusu).
Formu vyložíme druhou folií. Druhou folii zastrčíme část ečně mezi formu a druhou folii. Folie se z velké části překrývají a vytvoří dostatečnou oporu pro dort.
Do formy vložíme 2. část korpusu, na něj rozprostřeme druhou polovinu cheesecaku,druhou třetinu mléčné drobenky a na tu rozprostřeme druhou třetinu grahamové polevy.
Do formy umístíme poslední část korpusu, na něj rozprostřeme zbývající grahamovou polevu a posypeme zbývající mléčnou drobenkou.
Umístíme do mrazáku na minimálně 12 hodin, před podáváním vyndáme na minimálně 3 hodiny do lednice, aby dort stačil rozmrznout. V mrazáku může být uchován až 5 dní.


Poznámky:
Ubrala jsem velké množství cukru, protože v poměru k ostatním surovinám ho bylo hodně, v amerických receptech se hodně sladí, ubírám skoro ve všech. I přes ubrání cukru byl dort dostatečně sladký. Recept je dlouhý, ale pokud si ho člověk projde, opravdu zjistí, že rozdělení do několika dní z něj udělá relativně krátkou záležitost. Jestli máte rádi zajímavé recepty, vyzkoušejte ho. Navíc si vyzkoušíte komponenty, které jsou v kuchařce využívané i na mnoho jiných receptů, na které se pak můžete vrhnout :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat