pátek 27. února 2015

Siopao - Výzva The Daring Bakers

The Daring Baker'. Že jste o nich ještě neslyšeli? Přiblížím vám je. The Daring Bakers je skupina nadšenců, která původně vznikla v Americe a postupně se rozrůstá členy z celého světa. V čem spočívá připojení k této skupině? Každý měsíc je zveřejněna jedna výzva, kterou vymýšlí jeden z členů a vy máte za úkol ji zpracovat podle zadaných pravidel a 27. dne v měsíci zveřejníte, jak jste se z výzvou poprali vy.
Konečně jsem se odhodlala a také jsem se ke skupině přidala. Těšila jsem se na 1. den v měsíci jak malé dítě až konečně byla výzva tohoto měsíce zveřejněna. Musím říct, že nejprve jsem byla zklamaná, v historii výzev se objevovala panne tonne, paris brest (odpalované pečivo plněné lískooříškovým krémem), chez lucie hostila výzvu s českými koláči a moje první výzva byla spíš taková….slaná. Ale o to lepší se pak ukázala.
Výzvu hostila Julie from One-Wall Kitchen. Za úkol jsme měli připravit Siapao (název jsem slyšela poprvé), což jsou asijské plněné bulky.
Náplň měla být slaná (případně i sladká) a plnila se do nehnětených bulek. Po vyzkoušení receptu jsem nakonec byla nadšená. Pečivo je krásně nadýchané, jako náplň jsem použila pulled pork, o kterém se budu ještě rozepisovat i v jiném receptu, které se ukázalo konzistencí jako ideální. Recept vyzkoušejte, a buďte odvážnější a použijte třeba ještě víc asijskou náplň. Pokud budete experimentovat s náplní, snažte se, aby náplň nebyla moc tekutá, mohla by vám vytéct z housek.



Jste zvědaví na recept?

Na 12 housek
7 g instantního droždí
360 ml vlažné vody
30 ml roztaveného másla
1 čajová lžička soli
560 - 700 g hladké mouky)
1 vejce na potření

Ve velké míse smícháme droždí, vodu, cukr a sůl. Pomalu přimícháváme mouku, dokud není úplně vmíchaná a měkké volné těsto, které ale není mokré a lepivé.
Mísu překryjeme utěrkou nebo folií a necháme kynout, dokud nezvdojnásobí svou velikost, trvá to přibližně 1 hodinu.
Těsto přendáme na pracovní plochu vysypanou moukou a několikrát přeložíme, než získáme hladkou kouli. Kouli rozdělíme na 12 stejně velkých kousků.
Každý kousek rozválíme na přibližně 15 cm plát a doprostřed umístíme náplň. Konce těsta pak spojíme, abychom nikde neměli díru, kterou by nám náplň vytekla a vytvarujeme bulku.
Naplněné bulky umístíme na plech vyložený pečícím papírem a překryjeme folií.
Předehřejeme si troubu na 180°C. V misce si rozšleháme vejce a potřeme jím připravené bulky.
Pečeme přibližně 20 minut do zlatova.

Pulled pork (trhané vepřové)
recept podle cuketka.cz

1,5 kg vepřové krkovice
5 lžic soli
5 lžic cukru

Krkovici umístíme do menší mísy, smícháme sůl s cukrem a vetřeme do masa ze všech stran. Volnou sůl s cukrem sesypeme z masa pryč. Mísu zakryjeme folií a umístíme do lednice na 6 až 24 hodin. Mně se osvědčilo kolem 10 hodin, za 24 hodin bylo maso už dost slané. Ale vyzkoušejte podle sebe, třeba vám víc hodin sedne lépe.
Troubu předehřejeme na 120°C. Maso vyndáme z lednice, odlejeme vodu, kterou nám maso pustilo. Maso přendáme do pekáčku a vložíme do trouby. Pečeme 6 hodin a průběžně podléváme vypečeným tukem.
Po 6 hodinách vyndáme maso z trouby a necháme 30 minut odpočívat. Poté maso natrháme, bude krásně měkoučké a půjde trhat jakoby po vláskách. Pokud ho chcete uchovat v lednice, umístěte ho do nádoby, přelijte vypečeným tukem, aby maso zůstalo šťavnaté a před následným podáváním ho předehřejte v troubě.

Žádné komentáře:

Okomentovat