neděle 15. února 2015

Perníkové cupcakes s čokoládovým krémem s pomerančem


Nevím, jestli vlna cupcakes chytila i vás, ale pokud ne, brzy na ně určitě někde narazíte. Přišly k nám z Ameriky a těší se veliké oblibě. Často se zdobí máslovými krémy, které sice krásně vypadají, ale chuťově jsou trochu, no, hodně máslové. Pokud hledáte svěžest, vyzkoušet můžete krémy třeba z cream cheese, mascarpone nebo tvarohu. V pečení a kreativním sestavení se konná třeba v Brně krásná soutěž Cupacake cup. Každopádně se jedná o relativně rychlou věc, kterou určitě můžete potěšit kamarády nebo si dát jen tak ke kávě. Zima už se snad chýlí ke konci, ale komu se ještě stýská po Vánocích, vyzkouší je, perníčky jsou jednoduše fajn.

Na 12 cupcakes


130 g másla pokojové teploty
120 g hnědého cukru
1/2 vanilkové lusku
špetka soli
3 vejce pokojové teploty
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 polévková lžíce perníkového koření
1 lžička pomerančové kůry
100 ml mléka
1 polévková lžíce rumu


Troubu si předehřejeme na 175°C. Vyšleháme máslo s cukrem, semínky z vanilkového lusku a špetkou soli do nadýchané pěny.  Postupně přidáme vejce a pokračujeme ve šlehání, dokud se vejce pěkně nezapracují do těsta. Do těsta nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Zapracujeme do těsta. Poté postupně vmíchámé mléko s rumem a pomerančovou kůrou.
Těsto rozdělíme do 12 formiček na muffiny a pečeme přibližně 20 minut. Zda jsou upečené vyzkoušíme zapíchnutím špejle, pokud ji vyndáme z cupcaku bez nalepeného těsta, máme upečeno. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.


Na krém
100 g hořké čokolády
150 ml smetany
1 lžíce cukru
175 g cream cheese (philadelphia atd.)
1 špetka skořice
1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
2 lžíce kakaa


Ve vodní lázní rozpustíme čokoládu a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Rozšleháme lehce sýr s cukrem na nízkou rychlost, přilejeme smetanu, lžíci pomerančové šťávy, špetku skořice a šleháme, dokud nám celá směs nezhoustne. Dáváme pozor, abychom nešlehali moc dlouho a smetana se nám nesrazila. Nakonec vmícháme kakao. Přendáme do cukrářského sáčku a ozdobíme.






Žádné komentáře:

Okomentovat