sobota 27. června 2015

Charlotte - výzva The Daring Bakers

Červen skoro za námi a další výzva je tady. Tentokrát ji hostila Rebecca z http://www.bakenquilt.com. V časové tísni pečení na svatbu se mi do ní vůbec nechtělo, ale nakonec jsem byla výzvou nadšená. Pokud vám název charlotta nic neříká, vězte, že od pohledu vám dort bude známý. Jedná se o ty krásné dezerty, které jsou dokola ozdobené cukrářskými piškoty nebo dezerty ve tvaru kopule, která je po celém povrchu zdobená nakrájenými kousky rolády. Zvolila jsem variantu s cukrářskými piškoty a přemýšlela jsem, jakou sezónního příchuť zvolit. A protože jsem fanouškem bezu, zvolila jsem ten. Příště bych ale asi přidala sirup, protože v chuti tolik znát nebyl. Přesto se jednalo o jeden z těch svěžích dezertů, kdy se vám při ochutnání vybaví léto. Zkuste charlottu, když už nemáme léto venku, připravte si ho alespoň na talíři, nebudete litovat.



Charlotte s bezinkovým a malinovám krémem


Malinový krém

100 g malinové pyré (mainy propasírované sítkem)
43g Žloutky
½ vejce
25 g krystalového cukru
2 plátky želatiny (příště bych klidně dala 1,5 nebo jen 1)
37g Másla
Plátky želatiny namočíme do studené vody. V hrnci přivedeme k varu malinové pyré. V míse vyšleháme žloutky, půl vejce a cukr. Za stálého míchání nalijeme do vaječné směsi po stěně mísy horké malinové pyré. Dobře promícháme a vrátíme vše zpět do hrnce. Zahřejeme na 85°C, bez teploměru poznáme tak, že směs zhoustne. Zahříváme na nízký oheň, aby se nám žloutky nesrazily.
Želatinu vyždímáme a vmícháme do malinové směsi. Necháme lehce zchladnout, rozpustíme si máslo a vmícháme. Směs nalijeme do dortové formy o velikosti 16 cm a necháme zmrazit.


Piškoty
6 žloutků
85g krupicového cukru
3 bílky
55g hladké mouky
moučkový cukr na posypání


Všechny suroviny jsem si rozdělila na dvě půlky, protože se pracuje se sněhem a těsto musí po zapracování sněhu rychle do trouby. Pracuje se se dvěma plechy, tak proto rozdělení na dvě dávky. Na pečící papír si nakreslíme dvě kola, jedno o průměru 18 cm, druhé o průměru 16 cm. Na druhý pečící papír pak nastříkáme podobně velké podlouhlé piškoty, které pak použijeme na obložení dortu.
Troubu si rozpálíme na 210°C. Na těsto si vyšleháme žloutky s polovinou cukru do husté pěny. V jiné míse začneme šlehat bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Pak přidáme cukr a vyšleháme hustý sníh. Do žloutků přisypeme mouku, promícháme, opatrně vmícháme sníh. Těsto přendáme do cukrářského sáčku a nastříkáme nakreslená kola. Zasypeme moučkovým cukrem, necháme 5 minut odpočívat, zasypeme znovu a dáme péct. Pečeme dozlatova 6-7 minut.
Totéž opakujeme s druhou polovinou surovin a nastříkáme podlouhlé piškoty, zasypeme moučkou, necháme 5 minut zaschnout, zasypeme a pečeme dozlatova. Necháme vychladnout.


Bezinkový krém
125 ml smetany
125g plnotučného mléka
60g žloutků
50 g cukru
2,5 plátku želatiny
25 ml bezinkového sirupu
200 ml ušlehané smetany

Želatinu namočíme do studené vody. V hrnci přivedeme k varu smetanu a mléko. V míse vyšleháme žloutky do nadýchané pěny. Za stálého míchání nalijeme horké mléko se smetanou ke žloutkům, promícháme a vrátíme do hrnce. Zahříváme na mírném ohni, než směs zhoustne. Sundáme z ohně, vmícháme bezinkový sirup, vyždímanou želatinu a necháme vychladnout na 25°C. Směs nesmí vychladnout úplně, protože by se nám pak do ní špatně vmíchávala ušlehaná smetana, pokud by ale byla příliš horká, smetana by se nám roztekla. Po vychladnutí opatrně vmícháme ušlehanou smetanu a sestavíme charlottu.

Sestavení dortu
Připravíme si dortovou obruč nebo formu o průměru 18 cm, na dno položíme 18 cm velké piškotové kolo. Nalijeme polovinu vanilkového krému, na něj položíme zmražený malinový krém. Na krém položíme 16 cm velké piškotové kolo a nalijeme zbytek bezinkového krému. Vložíme do mrazáku a necháme přibližně 4 hodiny ztuhnout. Po zatuhnutí vyndáme dort z mrazáku, sundáme obruč (formu) a kolem dokola poskládáme dlouhé piškoty. Zdobíme dle chuti ovocem. Necháme povolit a podáváme.

středa 27. května 2015

Lamingtons - Výzva The Daring Bakers

Květen pomalu za námi, a i proto je tu další výzva! Tentokrát ji hostila Marcellina z blogu marcellinaincucina.blogspot.com a za úkol nám dala upéct lamingtons. Nikdy předtím jsem název neslyšela, tím víc jsem byla nadšená, že vyzkouším něco nového. Klasické lamingtons se skládají z vanilkového těsta, po upečení se namáčejí do čokoládové polevy a obalují ve strouhaném kokosu. Trochu jsem pátrala po variantách a nakonec z toho vznikly lamingtons promazané vanilkovým krémem, malinovou marmeládou, máčené v ganache z bílé čokolády a pak obalené v kokosu.



Lamingtons
Těsto
125 g rozpuštěného a vychladlého másla
300 g cukru krupice (dala jsem jen 120 g)
250 g zakysané smetany
3 lžičky vanilkového extraktu
50 ml slunečnicového oleje
5 středně velkých vajec
300 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva

Creme Patissiere (žloutkový krém)
125ml plnotučného mléka
125 ml smetany ke šlehání
½ vanilkového lusku
3 velké žloutky
50 g cukru krupice
20 g hladké mouky

Ganache z bílé čokolády
300 g bílé čokolády
300g smetany

Strouhaný kokos

Troubu si předehřejeme na 170°C, horkovzdušnou na 150°C. Plech o velikosti 34 x 24 cm vyložíme pečícím papírem. Do mísy s cukrem nalijeme rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a olej a šleháme asi minutu dohladka. Potom přidáváme vejce, jedno po druhém, každé důkladně všleháme. Do mísy přesejeme mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Těsto nalijeme na plech a dáme do trouby. Pečeme přibližně 25 minut. Zda je těsto upečené zkontrolujeme zapíchnutím špejle, pokud ji vyndáme z těsta a je bez zachyceného těsta, máme upečeno, pokud na ní ulpí těsto, pečeme déle a po chvíli opět zkontrolujeme špejlí. Po upečení vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pokud nemáčíme v polevě hned, zabalíme do folie a uchováváme v lednici.

Creme Patissiere (žloutkový krém)
Mléko a smetanu přivedeme k varu, sundáme z tepla a dáme stranou. V míse prošleháme žloutky, cukr a semínka z vanilkového lusku. Vmícháme mouku. Za stálého šlehání žloutkové směsi vlíváme, pomalu po stěně mísy, zahřátou smetanu s mlékem. Mléko se smetanou vlíváme pomalu a po stěně mísy proto, aby se nám žloutky po smíchání s horkou tekutinou nesrazily.  Směs nalijeme zpět do hrnce a za stálého míchání zahříváme na středním ohni. Směs by měla postupně zhoustnout na konzistenci pudinku, pak sundáme z ohně. Pozor, tuto fázi neuspěchat, směs míchat a udržovat střední teplotu zahřívání, abychom neskončili místo krému s míchanými vejci. Směs přendáme do misky a přetáhneme potravinářskou folií, kterou přímo nalepíme na krém. Tak zabráníme tomu, aby nám při chladnutí nevznikl navrchu škraloup.

Ganache  bílé čokolády
Bílou čokoládu nasekáme na malé kousky, smetanu přivedeme k varu a přelijeme přes čokoládu. Necháme minutu stát bez míchání, a poté směs vymícháme do hladké hmoty.

Sestavení
Upečený korpus nakrájíme na stejně veliké kostky, každou kostku přeřízneme napůl a promažeme nejprve malinovým džemem a žloutkovým krémem. Slepíme půlky k sobě, celou kostku namočíme do ganache a obalíme v kokosu. Necháme chvíli zaschnout a podáváme. Uchováváme v lednici.

Poznámka
Jedná se o krásně vláčné těsto, v kombinaci s krémem a marmeládou vyšel recept příjemně, jen se kostky po slepení špatně namáčely v polevě. Příště bych je asi kvůli tomu neslepovala a máčela jen v ganache. Takhle vyšel výborný dezert, ale pořád nevím, jestli stál za kokos po celé kuchyni :-).

úterý 5. května 2015

Hráškovo-porková polévka podle Yotama Ottolenghiho

Chuťově vyladěná polévka, která patří k jaru, minimálně barvou. Pórek se nechává společně s řapíkatým celerem 20 minut pomalu restovat, aby vynikly jeho sladké tóny a k dokonalosti se přidá hrášek. Doporučuji vyzkoušet i bazalkový olej, který vám v lednici určitě pár dní vydrží a vynikající bude třeba s domácími těstovinami.
Na Ottolenghiho jednoduchá záležitost se surovinami, které lehko seženete. Za jaro venku i na talíři!



Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
20 g másla
3 pórky nakrájené nadrobno
4 šalotky, oloupané a nakrájené najemno
2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené najemno
2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného nadrobno
2 bobkové listy
sůl a bílý pepř
800 g vyloupaného hrášku
1 l vody
4 lžičky crème fraîche při servírování

Na bazalkový olej
2 svazky bazalky, potřebovat budeme pouze listy
½ stroužku česneku
100 ml olivového oleje
špetka soli a pepře

Nejprve si připravíme bazalkový olej. Listy bazalky, česnek, trochu soli a pepře dáme do sekáčku, přidáme olej a vymixujeme, dokud směs nezíská konzistenci pyré. Olej můžeme v lednici uchovávat několik dní.

Ve velkém hrnci rozehřejte olej a máslo, přidáme pórek, šalotku, česnek, celer, bobkový list, trochu soli a bílý pepř.  Restujeme, za občasného mícháni, na mírném ohni po dobu 20 minut. Zelenina by nám neměla zlátnout, pokud mění barvu, stáhneme oheň na nižší stupeň.

Po 20 minutách přidáme hrášek a vodu, přivedeme k mírnému varu a vaříme po dobu pěti minut. Sundáme z tepla, vyndáme bobkové listy a tyčovým mixérem vymixujeme polévku na jemné pyré. Pyré přecedíme přes síto a lžící důkladně vymícháváme, dokud nám v sítu nezbydou jen suché zbytky zeleniny.

Polévku přihřejeme a dochutíme solí a pepřem. Servírujeme s trochou bazalkového oleje a lžičkou crème fraîche.

čtvrtek 16. dubna 2015

Marinovaný losos s kaviárem z červené řepy

24 hodin marinovaný losos, kaviár z červené řepy, který se vyrábí zajímavým způsobem, cream cheese a máslová drobenka. Přiznávám, že kaviár je trochu pracnější, ale je to něco, s čím se tolik nesetkáte a vizuálním pojetím určitě překvapíte. Až nebudete vědět, co zajímavého připravit na party, mohl by tento losos být ta správná volba.
Co všechno budeme potřebovat?



Marinovaný losos
steak z lososa
sůl a cukr stejné množství jako váha lososa
lžička mleté papriky

V míse smícháme sůl s cukrem a paprikou. Do jiné nádoby nasypeme část směsi, položíme na ni lososa a zasypeme zbytkem. Necháme v lednici marinovat 24 hodin. Marinovaného lososa zbavíme kůže a nakrájíme na kostky o velikosti 2 cm. V míse smícháme s malým množstvím olivového oleje. Dáme stranou.

Těsto
125 g mouky
63 g másla
3g soli
25 g mléka
4 g sladu

V misce smícháme mouku, sůl, máslo a vytvoříme drobenku. V jiné míse smícháme mléko se sladem a přilejeme k drobence. Vypracujeme těsto, zabalíme do folie a dáme do lednice na dvě hodiny. Troubu si rozpálíme na 175 °C, těsto vyndáme z lednice, vyválíme na pečící papír (těsto můžeme nakrájet na obdélníky, a co nepoužijeme sníme jako slané sušenky) a dáme péct přibližně na 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a polovinu z těsta buď rozmixujeme, pokud budeme aranžovat na talíř, nebo můžeme ponechat jako obdélníčky a jídlo servírovat na nich.

Cream cheese
100g cream cheese (Philadelphia nebo podobný typ sýra)
lžička dijonské hořčice

Obě ingredience smícháme v misce a uložíme do lednice.

Kaviár z červené řepy
150g pyré z červené uvařené řepy
50 g vody
3 g agaru (želatina - k dostání ve zdravé výživě)
slunečnicový olej

Do misky nalejeme slunečnicový olej a dáme do mrazáku, kde ho necháme vychladit na 5 stupňů. Uvařenou řepu vymixujeme na hladké pyré, které smícháme s vodou, ještě jednou promixujeme tyčovým mixérem a dáme vařit. Jakmile se směs zahřeje, vmícháme agar. Pokračujeme v míchání a přivedeme k varu. Odstraníme z tepla.

Z mrazáku vyndáme mísu s olejem, stříkačku si naplníme řepným pyré a pomalu ho kapeme do studeného oleje, kde se nám rovnou formují malé kuličky. Kuličky z oleje vyndáme lžičkou nebo přeceděním přes sítko. Uložíme do ledničky do použití.

Sestavení
Buď můžeme část těsta rozmixovat a naaranžovat na talíř, poskládat kolem kostky lososa a krém s řepným kaviárem, nebo poskládat na sušenkové obdélníky.




čtvrtek 2. dubna 2015

Citronový chlebíček podle Pierra Herme

Na poslední chvíli velikonoční beránek. Ale to není obyčejný beránek! Tohle je kouzelný beránek.. Ne, to lžu.. Ale je svěží, vláčný a hrozně dobrý. A kdo nemá rád Velikonoce nebo beránky, upeče si ho do klasické formy na sladké chlebíčky, protože recept je původně přesně do této formy. Recept je rychlý a nenáročný, tak šup šup, ještě ho stihnete.

Recept je z knihy Desserts od Pierra Herme

Na 2 chlebíčkové formy nebo 1 většího beránka


400 g cukru krystalu (Pierre promine, ale dala jsem jen 250 g a sladký je akorát, záleží na vaší preferenci)
375 g hladké mouky
190 g zakysané smetany nebo creme fraiche pokojové teploty
135 g rozpuštěného a zchlazeného másla
6 vajec pokojové teploty
kůra ze tří chemicky neošetřených citronů 3,5 lžíce bílého rumu, pro verzi bez alkoholu nahradíme citr. šťávou
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Na glazuru použijeme citronovou marmeládu


Troubu si předehřejeme na 180  stupňů a formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Krystalový cukr ve formě prsty smícháme s citronovou kůrou a mícháme, dokud nalm cukr nenavlhne a kůra se intenzivně nerozvoní. Přendáme do mísy, přidáme vejce a šleháme, dokud nám nevznikne nadýchaná světlá hmota. (Směs dost nabude na objemu). Když je směs ušlehaná, přidáme špetku soli, rum a zakysanou smetanu. Vmícháme.
Mouku přesyjeme společně s práškem do pečiva do jiné mísy a na třikrát přisypeme do vaječné směsi. Opatrně vmícháme, dáváme pozor, abychom těsto nepřemíchali. Nakonec vmícháme máslo.
Těsto ihned nalejeme do formy a dalme péct. Recept uvádí 50-55 minut, já jsem měla upečeno už po 30 minutách, tak raději po 30 minutách kontrolujte. Pokud vpíchneme špejli a vyndáme ji čistou, máme hotovo. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Poté potřeme citronovou marmeládou, kterou před potírám zahřejeme v hrnci. (Beránka jsem nepotírala marmeládou, aby nebyl lesklý, potřela jsem ho svařenou vodou s cukrem a citronovou šťávou 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku vody, šťáva z 1 citronu - cukr s vodou svaříme a nakonec přidáme šťávu)

středa 1. dubna 2015

Sicilské ragú s domácími tagliatellemi

  • Jestli máte doma vejce, mouku a váleček, nic vám nebrání v tom, abyste si doma připravili domácí těstoviny. A že to stojí za tu malou námahu, zjistíte hned u prvního sousta. A pokud si k němu připravíte sicilské ragú podle receptu z New York Times, dáte si k němu skleničku červeného dobrého vína, vznikne vám dokonalý nedělní oběd. A ta pohoda bude bavit celou rodinu, věřte mi.





    Sicilské ragú
    (cooking.nytimes.com)

    12 soudkových rajčat nakrájených na čtvrtky
    3 lžíce extra panenského olivového oleje
    Sůl a mletý černý pepř
    6 snítek čerstvého tymiánu
    1,5 kg hovězího krku nakrájeného přibližně na 5 cm kostičky
    ½ šálku fenyklu na jemno nakrájeného (ca ½ polovina bulvy)
    ½ šálku jemně nasekaného pórku (pouze bílé části)
    1 šalotka, jemně nasekaná
    4 stroužky česneku na jemno nasekaného
    2 lžíce mouky
    12 velkých zelených oliv - nejlépe sicilských, najemno nasekaných
    1 lžička drcených chilli vloček
    350 ml červeného vína
    120 ml hovězího vývaru
    3 větvičky čerstvého rozmarýnu


    Nejprve si nakrájíme rajčata na čtvrtky, dáme do mísy společně s 1 lžící oleje, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme lístky ze 4 větviček tymiánu, znovu promícháme. Plech si vyložíme pečícím papírem, rozprostřeme na něj rajčata a dáme stranou.
    Na pánvi rozpálíme na středním ohni 2 lžíce oleje a necháme na něm zatáhnout
    nakrájené maso. Pokud máme menší pánev, rozdělíme si maso na více dávek, aby se nám při restování kostky masa nedotýkaly. Zatažené maso si dáme stranou. Předehřejeme si troubu na 160°C.
    Na pánev dáme orestovat do světle hněda fenykl, pórek, šalotku a česnek, lehce osolíme, opepříme. Vmícháme mouku, přidáme olivy, chilli a víno. Zamícháme a přivedeme k varu. Přidáme vývar. Pokud máme pánev, kterou lze dát i do trouby, přidáme maso, promícháme, navrch položíme větvičky rozmarýnu a tymiánu a dáme péct. Pokud ne, přendáme všechny ingredience do pekáče, navrch položíme větvičky rozmarýnu a tymiánu a dáme péct.
    Pečeme 2 hodiny, nebo dokud není maso měkké. Do trouby dáme péct na stejnou dobu i rajčata. Když je maso měkké, vyndáme ho z trouby, přendáme na servírovací mísu, navrch nandáme upečené rajčata a podáváme.




    Tagliatelle
    Na těstoviny se používá různá mouka podle regionů, podle chutí a preferencí. Je možné použít jen hladkou mouku, pokud použijemee semolinu, těstoviny budou zase trochu jiné. Semolina je mouka z tvrdé pšenice, nerozváří se a má vyšší obsah lepku. Můžeme použít i směs půl na půl hladké mouky a semoliny. Pokud chceme těstoviny sušit, je lepší použít právě semolinu. Recepty se liší i v přidávání vajec, někdo používá jen žloutky, ale těsto se hůře vypracovává. Obecně se tedy používá poměr 1 vejce na 100 g mouky. S vodou šetříme, snažíme se vypracovat spíše tvrdší těsto.
    Další věcí je strojek na těstoviny. Nutný není, ale pokud nalezneme v domácí pastě zalíbení, ušetří nám mnoho sil a práce. Pasta musí být vyválená na opravdu tenké těsto a válečkem je těžší, tak tenkého těsta dosáhnout.

    na 4 porce
    400 g mouky*
    4 čerstvá vejce
    voda dle potřeby

    Na pracovní plochu nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, kam dáme již rozmíchaná vejce. Vidličkou přimícháváme z okrajů mouku, když se nám vejce smísí s moukou, začneme těsto zpracovávat rukou. Podle potřeby přidáme vodu a vypracujeme pružné nelepivé těsto.
    Těsto zabalíme do folie a necháme minimálně půl hodinu odpočinout.
    Po půl hodině si těsto rozdělíme na menší části. Tu část těsta, kterou nepoužíváme, zabalíme do folie, aby nám neosychala. Část těsta, se kterou pracujeme, vyválíme buď válečkem na 1 mm tloušťky, nebo protáhneme strojkem na pastu na stejnou tloušťku. Plát nakrájíme ostrým nožem na ca 5 mm široké proužky. Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody a vaříme 2-3 minuty.

čtvrtek 26. března 2015

Tarte tatin - The Daring Bakers

Jaro je tady. Hurá! A další výzva! Hurá! Tarte tatin! Jupí! Co je tarte tatin? Tarte tatin je koláč, který prý vznikl omylem, když sestry Tatinovy chtěly péct klasický jablečný koláč, ale vařily jablka tak dlouho, že celá směs začala karamelizovat. Nechtěly jablka vyhazovat, tak navrch položily těsto a po upečení byly překvapené, jak všem chutnal. A nebo to možná bylo jinak? Tak jako tak, je to moc dobrý recept.Tarte tatin je možné připravit z různých druhů ovoce i zelenině, záleží na vás, co si vyberete. Já jsem se rozhodla pro klasiku, ale ve verzi od Philippa Conticiniho, který postupuje trochu jinak při pečení jablek a používá na ně sirup, který celému koláči dodá ještě lepší chuť.
Zadání výzvy znělo: vlastní listové těsto, pečení koláče těstem nahoru a karamel připravený před pečením v hrnci nebo na pánvi.
Při přípravě buďte chytřejší než já a nepoužívejte formu s odendavatelným dnem, nebo vám karamel i se sirupem vyteče a budete ho muset dávat později ještě navrch (nepomohlo ani důkladné obalení folií). Výsledek určitě stojí za to, nešiďte koláč ani kupovaným listovým těstem, ten rozdíl budete mít rádi.





Tarte Tatin

Karamel
310 g krystalového cukru
60 g vody
Sirup na jablka
43 g vody
57 g moučkového cukru
20 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička citronové šťávy
špetka soli
8 oloupaných jablek, nakrájených na ca 3 mm plátky
1 dávku listového těsta


Troubu si rozehřejeme na 170°C. Formu na koláč si vymažeme máslem. V silnostěnném hrnci přivedeme k varu cukr s vodou a necháme vařit, dokud se směs nezmění do jantarové barvy. Karamel rozetřeme po dně formy.
Připravíme si sirup. V hrnci přivedeme k varu cukr s vodou, přidáme ostatní ingredience a sundáme z tepla.
Nakrájená jablka naskládáme do formy, štětcem potřeme jablka vším sirupem a dáme péct na 170°C po dobu 50 minut.
Koláč vyndáme a necháme lehce vychladnout. Mezitím si rozválíme listové těsto ve velikosti formy. Průměr budu trochu větší než dno koláče.
Těsto přiklopíme zeshora na jablka a dáme péct na 180°C 25 - 30 minut. Když je těsto zbarvené do zlatova, vyndáme koláč z trouby, necháme chvilku stát a pak překlopíme na připravený podnos. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou. Pokud nepodáváme koláč po upečení, před podáváním ho přihřejeme.


Listové těsto
(inspirované receptem Chez Lucie)
vodánek
250g hladké mouky
50g vychlazeného másla
1 lžička soli
150ml studené vody
máslové těsto
200g změklého másla
30g hladké mouky


Ve větší míse vytvoříme drobenku z mouky, soli a vychlazeného másla. Přidáme vody a mícháme, než začne těsto trochu držet pohromadě. Přendáme na pracovní plochu nebo v robotu, necháme těsto zpracovávat, dokud není pěkně vláčné. Zabalíme do folie a uložíme do lednice na minimálně 30 minut.
200 g másla vymícháme v míse s moukou, přendáme na potravinářskou folii, na směs položíme další kus folie a vyválíme a dovytvarujeme čtverec o hraně 12 cm. Čtverec uložíme do lednice na přibližně 15 minut, po vyndání by čtverec měl být ztuhlý, ale ne úplně tvrdý, aby nám při zapracování nepotrhal vodánek.


Po 30 minutách vyndáme z lednice vodánek a rozválíme ho na čtverec o hraně 15 cm, doprostřed položíme máslový čtverec a vodánek poskládáme přes čtverec jako obálku. Přehlé hrany dobře utěsníme k sobě, aby nám nevylézalo škvírami máslo.





Vzniklý čtverec rozválíme na obdélník. Horní okraj přehneme dolů, dolní nahoru. Vzniklý obdélník otočíme o 90°, rozválíme na 3 x větší obdélník a opět poskládáme. Dáme na minimálně 30 minut do lednice. Tento postup opakujeme ještě minimálně 2krát.